Kullanıcı Aletleri

Site Aletleri


kisaltmalar_ve_tanimlar

KISALTMALAR

BES Basic Electronic Signature - Basit Elektronik İmza
BTK Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu
CAdES CMS Advanced Electronic Signature - CMS Gelişmiş Elektronik İmza
CMS Cryptographic Message Syntax - Kriptografik Mesaj Sözdizimi
CWA CEN (Comité Européen De Normalisation) Workshop Agreement - CEN Çalıştay Kararları
ÇiSDuPOnline Certificate Status Protocol (OCSP) - Çevrim İçi Sertifika Durum Protokolü
EBYSElektronik Belge Yönetim Sistemi
ES-AArchival Electronic Signature - Arşiv Elektronik İmza
ESHSElektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı
ES-TElectronic Signature with Time - Zaman Damgası Eklenmiş Elektronik İmza
ES-X LongEXtended Long Electronic Signature - Genişletilmiş Uzun Elektronik İmza
ES-X Long Type 1EXtended Long Electronic Signature with Time Type 1 - Genişletilmiş Uzun Elektronik İmza Tip 1 Zamanlı
ETSIEuropean Telecommunications Standards Institute - Avrupa Telekomünikasyon Standartları Enstitüsü
EYPElektronik Yazışma Paketi
KAMU SMKamu Sertifikasyon Merkezi
NESNitelikli Elektronik Sertifika
P4 İmza ProfiliUzun Dönemli ve ÇİSDuP Kontrollü Güvenli Elektronik İmza Politikaları (Profil P4)
PAdESPDF Advanced Electronic Signature - PDF Gelişmiş Elektronik İmza
PAdES B-LevelPAdES Basic Level
PAdES LTA-LevelPAdES Long Term Archival Level - PAdES Arşiv
PAdES LT-LevelPAdES Long Term Validation Level - PAdES Uzun Dönem Doğrulama
PAdES T-LevelPAdES Trusted Time For Signature Existence Level - Zaman Damgası Eklenmiş PAdES
SİLSertifika İptal Listesi
XAdESXML Advanced Electronic Signature - XML Gelişmiş Elektronik İmza
ZDZaman Damgası

TANIMLAR

ÇiSDuP: Bir sertifikaya ait güncel iptal bilgisinin çevrim içi elde edilmesini sağlayan bir protokoldür. İptal edilen sertifikalar anında OCSP sunucuya bildirilir. OCSP sunucusuna bağlanan istemci sertifikanın iptal olup olmadığı bilgisini sunucudan öğrenir. OCSP, SİL'in gecikme, ölçeklenebilme, yönetim sorunlarına çözüm getirmek için SİL'e tamamlayıcı olarak geliştirilmiştir.

Elektronik Mühür: BTK tarafından 29/05/2019 tarihli ve 2019/DK-BTD/160 sayılı Kurul Kararı ile yayımlanan Kurumsal Şifreleme ve Elektronik Mühür Sertifikalarına İlişkin Usul ve Esaslar’da tanımlandığı şekilde, “Başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve elektronik mühür sahibinin kimliğini doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veriyi” ifade eder.

Elektronik Mühür Sertifikası: BTK tarafından 29/05/2019 tarihli ve 2019/DK-BTD/160 sayılı Kurul Kararı ile yayımlanan Kurumsal Şifreleme ve Elektronik Mühür Sertifikalarına İlişkin Usul ve Esaslar’da tanımlandığı şekilde, “Kamu Sertifikasyon Merkezi tarafından üretilen; kamu kurum ve kuruluşları arasında elektronik ortamdaki belge paylaşımında yazışma yapan tarafların kurumsal kimliklerini güvenli bir şekilde tanımlamak ve doğrulamak amacıyla kullanılan elektronik sertifikayı” ifade eder.

ESHS: Elektronik sertifika hizmet sağlayıcıları kişi ve kurumlara sertifika üreten, dağıtan ve belgelerin yönetimini üstlenen güvenilir kurumlardır.

EYP: e-Yazışma Paketi bir resmi yazıya ilişkin bilgi ve bileşenlerin tanımlanmış kurallara uygun şekilde tek bir elektronik dosya olarak ifade edilmiş biçimidir. EYP; Üst Yazı, Üstveri, Nihai Üstveri, Core, Paket Özeti, Nihai Özet, Elektronik İmza, Elektronik Mühür ve varsa Ek, Paraf Özeti, Paraf Elektronik İmza bileşenlerinden oluşmaktadır. Resmi yazının üstyazı ve ekleriyle birlikte bir bütün olarak tek seferde elektronik olarak imzalanması ve mühürlenmesine imkân tanımaktadır.

Güvenli Elektronik İmza: 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu'nun 4'üncü maddesinde tanımlandığı şekilde, “Başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veriyi” ifade eder.

Nitelikli Elektronik Sertifika: Elektronik sertifika nüfus cüzdanı, ehliyet belgesi veya diğer sertifikalar gibi kişinin elektronik ortamda kimliğini ispatlaması için kullanılan elektronik dosyalardır. Elektronik sertifika, sahibinin kişisel bilgilerini ve bu kişisel bilgilere ait açık anahtar bilgisini taşır ve taşıdığı açık anahtar bilgisinin belirtilen kişi veya kuruma ait olduğunu temin eder. Nitelikli Elektronik Sertifika, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu'nun 9'uncu maddesinde tanımlanan şekliyle oluşturulmalıdır.

Profil 4 (P4): “Uzun Dönemli ve ÇİSDuP Kontrollü Güvenli Elektronik İmza Politikaları (Profil P4)”, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından 2/7/2012 tarihli ve 2012/DK-15/299 sayılı Kurul Kararı ile yayımlanan Elektronik İmza Kullanım Profilleri Rehberi'nde yer alan bir imza profilidir.

SİL: İptal olmuş sertifika bilgilerinin içinde yer aldığı ESHS'nin imzasını taşıyan elektronik dosyadır.

kisaltmalar_ve_tanimlar.txt · Son değiştirilme: 2022/12/01 06:39